Waarom is een thuisbatterij interessant?

Dankzij een thuisbatterij kan je de opgewekte elektriciteit van jouw zonnepanelen opslaan zodat je er ’s avonds of op donkere dagen elektriciteit kan uithalen. Zonder thuisbatterij moet je deze elektriciteit overdag terugsturen naar het net aan een lager tarief dan het tarief waaraan je de elektriciteit ’s avonds aankoopt. Een thuisbatterij is dus een goede investering aangezien tijdelijke overproductie van jouw zonnepanelen niet langer wegvloeit naar het net, maar beschikbaar blijft voor eigen gebruik.

 

De opgeslagen elektriciteit in de batterij wordt dan gebruikt wanneer de zonnepanelen minder energie opwekken dan je verbruikt. Er zal pas elektriciteit van het net worden afgenomen wanneer de batterij ontladen is. Aangezien de accu moet kunnen op- en ontladen heb je wel een extra batterij-omvormer of hybride-omvormer nodig aangezien de klassieke omvormers slechts in één richting functioneren. Indien je nog geen zonnepanelen hebt kies je dus best voor een hybdride omvormer die zowel de zonnepanelen als de batterij bedient.

thuisbatterij en omvormer

DE oplossing bij stroomuitval

Toen er gesproken werd over eventuele stroomtekorten in de winter van 2020 werden er heel veel batterijen verkocht. Sommige tandartsen hebben toen bijvoorbeeld een systeem besteld zodat hun stoel bij stroomuitval zou blijven werken. Anderen wouden vermijden dat bij een stroomuitval hun voordeur of poort niet meer open zou gaan. Daarnaast waren er ook verschillende mensen met een vijver vol kostbare vissen waar de zuurstofpomp steeds moet blijven draaien. Maar let wel op: niet ieder batterijsysteem is ook een back-upsysteem. Standaard kan je de batterij niet meer gebruiken bij een stroomuitval, maar het is wel mogelijk om zo’n systeem te voorzien.

 

Jouw energie op een later tijdstip

Volgens studies kunnen eigenaars van zonnepanelen maar 30 procent van hun opgewekte energie onmiddellijk verbruiken. De overtollige energie vloeit naar het distributienet. Op momenten dat je ’s avonds energie nodig hebt, blijf je dus afhankelijk van het net en van de energieprijzen. Door te kiezen voor een thuisbatterij kunt u maar liefst 60 tot 80 procent van de door jouw zonnepanelen opgewekte energie gebruiken op een later tijdstip. Bespaar dus op jouw energierekening door de thuisaccu op te laden tijdens de daluren en de opgeslagen energie tijdens de piekuren te verbruiken. Hoe een thuisbatterij precies werkt kan je lezen op de website van Vlaanderen.

thuisbatterij Roeselare

6 voordelen van een thuisbatterij

  1. Energieopslag: Een thuisbatterij slaat elektriciteit op die wordt gegenereerd door zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen. Dit stelt je in staat om de opgewekte energie te gebruiken wanneer je die nodig hebt, zelfs wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait.
  2. Onafhankelijkheid: Met een thuisbatterij kun je minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Dit is vooral handig tijdens stroomstoringen of in afgelegen gebieden waar de toegang tot het elektriciteitsnet beperkt is.
  3. Kostenbesparing: Door zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken, kun je je energierekening verlagen. Je kunt elektriciteit uit de batterij gebruiken tijdens piekuren wanneer de elektriciteitsprijs hoger is.
  4. Netstabiliteit: Thuisbatterijen kunnen helpen bij het stabiliseren van het elektriciteitsnet door overtollige energie op te slaan en deze terug te leveren wanneer de vraag hoog is, wat de belasting op het net vermindert.
  5. Milieuvriendelijk: Het gebruik van een thuisbatterij vermindert de behoefte aan fossiele brandstoffen en vermindert zo de CO2-uitstoot, waardoor het milieu wordt gespaard.
  6. Zelfvoorzienend: Met een thuisbatterij kun je zelfvoorzienend worden als het gaat om je energiebehoeften, wat vooral aantrekkelijk is voor milieubewuste consumenten

Welk merk van thuisbatterij?

Wij werken standaard met de Pylontec batterijen die van 10 jaar garantie genieten en zich reeds bewezen hebben in de markt. Ze zijn veilig en betrouwbaar zijn. Op vraag werken wij ook met andere merken.

Hoe groot moet mijn thuisbatterij zijn?

Het is belangrijk om jouw thuisbatterij correct te dimensioneren. De optimale grootte hangt af van jouw zonnepaneleninstallatie en jouw elektriciteitsverbruik: een te kleine batterij heeft onvoldoende opslagcapaciteit in verhouding tot jouw zonnepanelen, een te grote batterij laat zijn capaciteit grotendeels onbenut.

Het is aangereden om per kWp zonnepanelen tussen de 1 en 1,5 kWh batterijcapaciteit aangeraden. Deze vuistregel is geldig als de jaarlijkse productie van uw zonnepanelen ongeveer overeenkomt met uw elektriciteitsvraag.

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 10 kWh per dag. Dit komt overeen met 3,65 kWp per jaar. Als we uitgaan van een zonnepaneleninstallatie van 4 kWp wordt dus best een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh geplaatst.  

Een batterij gaat gewoonlijk 15 tot 25 jaar mee. Hoe kleiner de batterij, hoe minder elektriciteit je kan opslaan en dus hoe sneller je nog elektriciteit van het net zal nodig hebben. De kleinere batterijen worden vooral gebruikt voor dagopslag, namelijk de elektriciteit die overdag is opgewekt, kan ’s avonds gebruikt worden. Het is niet mogelijk om een teveel aan stroom opgewekt in de zomer voor de winter bij te houden.​

Ben je benieuwd of een thuisbatterij interessant is voor jouw gezin? Vraag hier (link naar contactpagina) uw offerte.

Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd is zeer afhankelijk van uw persoonlijke situatie en varieert tussen de 6 jaar of 12 jaar. Veel hangt af van de stroomprijs en de aankoopprijs. Een gezin met een digitale meter, warmtepomp en een grote PV-installatie kan een batterij heel interessant worden. Zo kunnen bijvoorbeeld pieken opgevangen worden.

Sinds 1 januari 2023 is het capaciteitstarief ingevoerd. Vanaf dan wordt het distributienettarief gedeeltelijk berekend op basis van je piekverbruik en dit om piekbelastingen van het elektriciteitsnet te vermijden. De kunst zal dus worden om jouw energieverbruik zo veel mogelijk te spreiden zodat je geen grote pieken hebt. Zeker wanneer je bepaalde zware verbruikers hebt, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden doormiddel van een thuisbatterij. Zo kan je pieken opvangen om een hoger tarief te vermijden.

Heb je interesse in thuisbatterij?