Waarom is een warmtepomp interessant?

Een lucht/water warmtepomp, ook wel omkeerbare warmtepomp genoemd, is een zuinig, efficiënt en duurzaam systeem dat een totaaloplossing biedt voor de klimaatregeling in jouw woning. Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen en sanitair warm water produceren. Maar behalve verwarmen, kunnen deze toestellen dus ook koelen, zodat je het hele jaar door geniet van een optimale temperatuur in huis.

Met een warmtepomp verwarm je met elektriciteit in plaats van met aardgas en is bijgevolg veel milieuvriendelijker. Je zal dus minder gas en meer stroom verbruiken. De besparing op gaskosten is bij het juiste toestel veel groter dan de extra stroomkosten. Zo bespaar je iedere maand heel wat op je energierekening wat financieel een stuk voordelig is. Daarnaast help je het milieu omdat je veel minder CO2 uitstoot. In sommige gevallen kan je een Vlaamse premie krijgen voor de installatie van een warmtepomp. Meer informatie vind je HIER.

8 voordelen van een warmtepomp:

  1. Het E-peil van je woning gaat omlaag, waardoor de woning stijgt in waarde
  2. Je bespaart op gaskosten en je komt onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een premie
  3. Een warmtepomp heeft minder onderhoud nodig
  4. Er is minder risico op storingen en defecten
  5. Een warmtepomp is duurzaam en is zeer rendabel in combinatie met lage temperatuur-systemen zoals vloerverwarming, convectoren en lage temperatuur-radiatoren.
  6. In combinatie met zonnepanelen betaal je nog minder energiekosten
  7. Sommige warmtepompen kunnen naast verwarmen ook koelen
  8. Een warmtepomp kan je gasketel vervangen en is perfect aan te sluiten op een bestaande verwarmingsinstallatie
Warmtepomp Moorslede

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

  • een geothermische warmtepomp haalt via een horizontaal of verticaal buizennetwerk in de grond, water uit de bodem of het grondwater. De verzamelde warmte wordt aan het water van de centrale verwarming afgegeven.
  • een lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en brengt deze als warmtelucht in de woning binnen of geeft deze af aan het water van de centrale verwarming.
  • een hybride lucht/water-warmtepomp is een combinatie van een nieuwe elektrische lucht-waterwarmtepomp die minstens gebruikt wordt voor ruimteverwarming, met een nieuwe of bestaande gascondensatieketel, aangesloten op hetzelfde afgiftesysteem, die beiden worden aangestuurd met een gemeenschappelijke regeling die de opwekker(s) met het beste rendement selecteert.

Hoe werkt een lucht/water-warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op ongeveer dezelfde manier als een koelkast. Een koelkast haalt warmte uit de producten, en laat die warme lucht aan de achterkant van de koelkast terug vrij. Een warmtepomp haalt via een ventilator warmte uit de buitenlucht. In een warmtewisselaar geeft ze die af aan de koelvloeistof die daardoor opwarmt. Een compressor drukt de koelvloeistof samen en doet de temperatuur nog meer stijgen. Via een condensor wordt de warmte vervolgens afgegeven aan het watercircuit van je verwarmingsinstallatie.

Een lucht/water warmtepomp kan je cv-water opwarmen tot 30 à 35°C voor vloerverwarming en tot 50°C voor sanitair warm water. Dat is minder dan een gasketel. Daarom is dit niet geschikt voor radiatoren, maar wel het ideale verwarmingssysteem voor vloerverwarming.

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?

Een airco is een bepaald type warmtepomp, namelijk een lucht-luchtwarmtepomp. Een airco dient voornamelijk om te koelen, maar je kunt er evengoed ruimtes mee verwarmen. Beide toestellen kunnen dus koelen en verwarmen en de werking hiervan is nagenoeg hetzelfde. Maar er zijn ook verschillen. Een warmtepomp kan de hele woning verwarmen of koelen, een airco niet. Als je met een airco meerdere ruimtes wil verkoelen of verwarmen, dan is er in elke kamer een binnenunit nodig. Dit systeem wordt ook wel een multi-split genoemd.

Daarnaast kan een warmtepomp worden aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem. Hierdoor wordt de warmte afgegeven aan het water in de leidingen, de radiator en de buizen van de vloerverwarming. Dit is bij een airco niet het geval. Een airco zal daarom nooit de hoofdverwarming van de woning kunnen zijn, maar enkel ondersteuning van de verwarming of verwarming van één of meerdere ruimtes.

Airco Moorslede
Warmtepomp Moorslede

Waarom kiezen voor Laleman Technieken?

Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring met het installeren van kwalitatieve en duurzame airco’s en warmtepompen bij zowel particulieren als bedrijven. Wij garanderen niet enkel de beste service bij de installatie, maar ook de beste naservice voor het onderhoud en eventuele reparaties in de toekomst. Contacteer ons voor een gratis offerte en deskundige uitleg door de installateur zelf.

Premies voor warmtepompen

Bij het installeren van een warmtepomp heb je in veel gevallen recht op een premie. Voor meer informatie over de specifieke premies in Vlaanderen en hoe je ervoor in aanmerking komt, nodigen we je uit om de officiële link van de Vlaamse overheid te raadplegen: Premies voor warmtepompen – Vlaamse overheid.