Jouw eigen laadpaal

Elektrisch rijden is de toekomst. Word jouw elektrische wagen binnenkort geleverd? Thuis opladen is doorgaans de helft goedkoper dan via een publiek laadpunt. Je kan op onze expertise rekenen voor de installatie van jouw laadstation!

 

Laadpaal Alfen

Veilig & snel opladen

Een elektrische wagen opladen via het gewone stopcontact (en dus zonder laadstation) is aan het verdwijnen omdat het opladen langer duurt, het minder veilig is én het meer elektriciteit kost. Het gebruik van een eigen oplaadstation of wallbox wordt vandaag daarom aanbevolen door alle fabrikanten van elektrische auto’s.

 

Je kan kiezen voor een losstaand exemplaar (laadpaal), maar ook voor een handige wallbox die aan de gevel wordt bevestigd. Bij een losstaand model houd je best rekening met graafwerken die daarbij komen kijken wat een invloed heeft op de kostprijs.

 

Een enkelfasig laadstation met ‘dynamic load balancing’ is vandaag de meest interessante optie voor wie een gemiddeld aantal kilometers aflegt. Via een laadstation kan de elektrische wagen tot 50% sneller opladen. Via dit systeem vermijd je dat het elektrisch netwerk gaat overbelasten, als je bijvoorbeeld andere apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser aanzet. Het laadstation kan het laden automatisch sturen, op basis van je verbruik en de meest gunstige elektriciteitstarieven.

 

Via een driefasig oplaadsysteem kan je tot 3 keer zo snel opladen. Zo kan je in 3 à 6 uur de batterij volledig opladen. Driefasig opladen gebeurt doormiddel van een verzwaarde aansluiting op het elektriciteitsnet. Zo’n driefasig systeem is wel duurder dan een eenfasig laadstation.

 

Standaard werken wij met Alfen aangezien dit merk onder andere in aanmerking komt voor de belastingvermindering voor de aankoop van een laadpaal, maar een ander merk is ook zeker mogelijk.

Laadcapaciteit

Laadstations zijn verkrijgbaar met verschillende laadvermogens. Standaard laadstations hebben een  vermogen van 3,7 kW (1-fasige 16A laadkabel), 7,4 kW (1-fasige 32A laadkabel), 11 kW (3-fasige 16A laadkabel) en 22 kW (3-fasige 32 A-laadkabel). Snellaadpalen hebben meestal een vermogen tussen de 50kW en 150kW.

 

Bij de keuze van het laadstation hou je rekening met welk soort elektrische auto je aankoopt en met de situatie van de elektrische installatie bij jouw thuis. Vaak heeft de zwaarste laadcapaciteit in de praktijk weinig meerwaarde, door de beperkingen bij de wagen zelf. We beslissen graag samen met jou welke oplossing het beste bij jouw woning of bedrijfspand past.

Fiscaal aftrekbaar

Particulieren en zelfstandigen kunnen een belastingvermindering verkrijgen voor de aankoop en plaatsing van een intelligent laadstation thuis tot en met en 31 augustus 2024. Het bedrag waarvoor deze belastingvermindering kan worden verleend en waarop ze wordt berekend, bedraagt € 1.750 per laadstation en per belastingplichtige. Als het gaat om de plaatsing van een bidirectioneel laadstation wordt deze beperking verhoogd tot € 8.000 per laadstation en per belastingplichtige. Dit is een laadpaal die de elektrische wagen kan opladen én ook de overtollige elektriciteit van het elektrisch voertuig kan sturen naar de laadpaal om te gebruiken voor andere doeleinden.

 

Ondernemingen die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in een publiek toegankelijk en intelligent laadstation kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek.

 

De voorwaarden en verdere informatie vindt u terug op de website van VLAIO.

8 voordelen van een laadpaal

  1. Milieuvriendelijk: Elektrische voertuigen stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit, waardoor ze bijdragen aan verminderde luchtvervuiling en lagere CO2-uitstoot, wat gunstig is voor het milieu en de luchtkwaliteit.

  2. Kostenbesparing: Het opladen van een elektrisch voertuig is goedkoper dan het tanken van benzine of diesel. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op brandstofkosten op de lange termijn. Daarnaast is een laadstation is nu nog sneller terugverdiend door de belastingvermindering.

  3. Lagere operationele kosten: Elektrische voertuigen hebben minder bewegende delen en vereisen minder onderhoud dan traditionele voertuigen, wat resulteert in lagere operationele en onderhoudskosten.

  4. Thuisgemak: Met een laadpaal thuis kun je je elektrische voertuig ’s nachts opladen, zodat het elke ochtend klaar is voor gebruik. Je hoeft niet langer naar tankstations te gaan.

  5. Tijdsbesparing: Opladen terwijl je thuis bent of op het werk bent, betekent dat je niet specifiek naar een tankstation hoeft te reizen, waardoor je tijd bespaart in je dagelijkse routine.

  6. Flexibiliteit: Je hebt de controle over wanneer en hoe lang je je voertuig oplaadt. Je kunt ervoor kiezen om snel op te laden als je haast hebt, of langzaam opladen wanneer je voertuig enkele uren stilstaat.

  7. Verhoogde waarde van onroerend goed: Het hebben van een laadpaal thuis kan de aantrekkingskracht van je woning vergroten voor potentiële kopers die elektrische voertuigen bezitten of van plan zijn er een aan te schaffen.

  8. Toegang tot groene energie: Je kunt ervoor kiezen om je voertuig op te laden met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie van zonnepanelen, waardoor je je ecologische voetafdruk verder verkleint.

 

Heb je interesse in een laadpaal?